ÖZ- Eğitim sistemimizin durumu gözetilerek, bir anlamda tamamlayıcı eğitim niteliği taşıyan kişisel gelişim etkinliklerinin gerekliliğine ve önemine, özellikle genç kuşaklarımız için, özet bilgilerle dikkat çekilmek istenmiştir. Söze eğitimin genel amaçlarını hatırlayarak başlayalım.
Eğitimin genel amaçlarını şu cümlelerle özetleyebiliriz:
1. Bireylere (genç) hayatta gerekli olacak sosyal, kültürel, teknik alanlarda genel ve temel bilgileri, becerileri ve davranışları kazandırmak,
2. Bireyleri bulundukları eğitim kademesinden bir üst kademeye geçişleri için hazırlamak,
3. Bireylerin tercih ettikleri bir alanda onlara özel meslek bilgisi ve becerisi kazandırmak,
4. Genç bireylerin kişiliklerinin oluşmasına ve gelişmesine yardımcı olmak, yani onlara sağlıklı kişilik ve olgunluk kazandırmak,
5. Geniş anlamda bireylere öğrenmeyi öğretmek.
Özetleyecek olursak, eğitim (genç) bireylere 1- Bilgi ve beceri, 2- Sağlıklı kişilik kazandırmalı diyebiliriz. Gençlere hitap ediyoruz ama başta şunu da belirtelim: «Eğitimin yaşı yoktur, eğitim bireyin doğumundan ölümüne kadar okulda ve hayatta devam eden öğrenme sürecidir».
Eğitimle gençlere kazandırılacak 1- Bilgi ve beceri, 2- Sağlıklı kişilik konularının önem önceliği hangisindedir sorusuna yanıt olarak “sağlıklı kişilik kazandırmak” diyebiliriz Çünkü sağlam ve sağlıklı, olgun bir kişilik kazanmış olan genç bir birey, hayatta gereken bilgi ve beceri eksikliğini gidermede pek zorlanmaz. Ancak bilgi ve becerisi yüksek bir bireyde kişilik zayıflığı, kişilik sorunları yahut ahlak sorunları varsa kendisinden beklenen yararları sağlayamayabilir hatta tersine kendisine, ailesine ve topluma zararları da dokunabilir.
Şimdi şu önemli soruyu kendimize sorabiliriz: Toplam 12 yıllık ilk ve orta öğretim sistemimizde gençlerimize sağlıklı kişilik kazandırmada yeterince etkili, yeterince başarılı mıyız? Bu soruya verilecek yanıt maalesef pek de olumlu gözükmemektedir. İstisnaları dışarıda tutarsak, eğitim sistemimizin bu konuda genel anlamda önemli yetersizlikleri bulunduğunu söyleyebiliriz. Şu hususu da belirtmeliyiz ki, bu noktadaki yetersizliklerin bütün sorumluluğunu tek başına okullara yükleyemeyiz. Aile ve çevrenin, özellikle arkadaş çevresinin de genç bireyin sağlıklı kişilik kazanıp olgunlaşmasında veya bunun tersinde önemli yerleri bulunmaktadır. Bu önemli konuya şimdi biraz daha yakından bakalım: Soru: Toplam 12 yıllık zorunlu eğitim sistemimizde gençlerimizin sağlıklı ve olgun kişilik kazanmalarına, en azından bu alanda sağlam bir temel edinmelerine, yarayabilecek en önemli ve öncellikli dersler hangileridir? Yanıt: Elbette hemen bütün derslerin değişik derecelerde katkısı olur; ancak ağırlıklı önem lise programlarında bulunması gereken felsefe, mantık ve psikoloji adlı, felsefe gurubu derslerdedir.
Aşağıda bu dersler hakkında kısa açıklamalar yer almaktadır. Felsefe: Felsefe, tanımı kolay yapılamayan bir kavramdır. Yunanca kökenlidir. Sözcük anlamı bilgelik sevgisi, bilgi sevgisidir. Sokrates’e göre felsefe neleri bilmediğini bilmek, kendini bilmektir. Aristoteles’e göre ilkeler ya da ilk nedenler bilimidir; mutlu bir yaşam sağlamak için tasarlanmış eylemsel bir sistemdir. Platon’a göre ise doğruyu bulma yolunda düşünsel bir çalışmadır, yani gerçeklere ve doğrulara akılla, düşünmekle ulaşmaya çalışmaktır. Felsefenin konusu evren ve yaşamdır. Felsefeyle uğraşan bilginlere filozof denilmektedir (felsefe.ge.tr). Felsefe; varlık, bilgi, gerçek, adalet, güzellik, doğruluk, akıl ve dil gibi konularla ilgili özsel sorulara ilişkin yapılan çalışmaların bilimidir; kısaca düşünme sanatıdır (Vikipedi)! Şöyle kısa bir tanım da yapabiliriz. Felsefe, mutlu bir yaşam uğrunda stratejik (esnek) planlama yapabilmemiz için yol gösteren bilim dalıdır. Mantık: Mantık ya da eseme, bilginin yapısını kurgusunu inceleyen, doğru ile yanlış arasındaki akıl yürütmenin ayırımını yapan disiplindir. Önceleri bir felsefe dalıyken, daha sonra ayrılarak kendi başına bir uzmanlık dalı olmuştur (Vikipedi). Mantık dersleri de felsefe öğretmenlerinin sorumluluğunda yürütülen derslerdir. Bütün bilimlerin temelinde mantıksal düşünme ve mantıksal akıl yürütme vardır. Mantık doğru düşünmeyi yanlış düşünmeden ayıran kurallar sistemidir (felsefe.gen.tr). Anlamlı bir slogan örneği: İyi Düşün Doğru Karar Ver! (Doğan Cüceloğlu’nun bir kitabının başlığı). Psikoloji: Yunanca kökenli kavram Türkçede ruhbilim anlamına gelmektedir. Davranışları ve zihni inceleyip doğruyu yanlışı, zararlıyı zararsızı ayırt ederek; davranışlarda ve zihin yapısındaki olumsuzlukların giderilmesine yardımcı olan bilim dalıdır. Bu alanda yetişmiş kişilere psikolog denir. Mantık gibi psikoloji de başlangıçta felsefenin bir alt dalı olarak ortaya çıkmış, ancak 19. Yüzyılda bağımsız hale gelmiştir (Vikipedi).