1999 deprem felaketlerinden sonra ülkemizde kimi yerel yönetimler kendi alanlarında afet yönetim çalışmaları başlatmışlardı. Bunlardan biri de İstanbul Kadıköy Belediyesi idi. Kadıköy Belediyesi, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve İstanbul’da bazı üniversitelerle işbirliği halinde ilçeyi, başta deprem olmak üzere, doğal afetlere hazırlıklı duruma getirmek için sistemli bir çaba içine girmiş ve bu konuda oldukça önemli bir mesafe kaydetmiştir. İşbirliği yaptığı kurumlar ve çalışma yöntemleri ilçenin konuyu hem bilimsel hem pratik açılardan ele alarak değerlendirdiğini göstermektedir.
Kadıköy Belediyesi, Kadıköy halkını afetlere karşı korumayı, ilçenin altyapı ve üstyapısını afetlere karşı dayanıklı hale getirerek, güvenli kent yaşamı yaratmayı en önemli hedeflerinden biri olarak görmektedir. Afet Yönetim Projesi, Kadıköy ilçesinde karşı karşıya kalabileceğimiz tüm afetlere ve kriz durumlarına yönelik olarak İlçe-Mahalle-Aile-Birey ölçeğinde dirençli toplum yaratmak hedefiyle oluşturulmuştur. Proje; Afet ve Kriz durumlarında Kadıköy’ün tüm mahallelerinde seri şekilde organize olmak, acil müdahale gerektiren alanlara en kısa ve etkili yoldan erişimini ve gerekli kaynakların aktarılmasını sağlamak, can ve mal kayıplarıyla maddi hasarları en aza indirmek amacıyla hazırlanmıştır...
2003 yılı sonunda Bolu AİBÜ’den emekli olup İstanbul’a yerleştikten sonra, 1,5 yıl kadar bu proje çalışmalarına ben de fiilen katılmıştım. Proje çalışmalarına ait dosyaların dikkatle incelenmesi inceleyenlere depreme hazırlıklı olma ve depremle yaşama konularında önemli temel fikirler ve bilgiler kazandırabilecektir.
Proje kapsamında halkın kolay anlayabileceği bir kısa bölüm de AİLEYİ VE KONUTU DEPREME HAZIRLAMA başlıklı bölümdür. Bu bölüm de, üzerinde küçük bazı değişiklikler yapılarak “Deprem Kütüphanesi” kapsamına alınmıştır. Nasıl ki binalarda yangın talimatları var, bu dosyanın içeriği de bir anlamda deprem talimatı gibi kabul edilebilir. Her ev-işyeri ve aile sahibi kişilerin bu dosyayı dikkatle incelemeleri ve olanaklar ölçüsünde istenenleri yerine getirmeleri, depremle mücadelenin temel adımlarını yerine getirmiş olacakları anlamına gelecektir.
Kadıköy Afet Yönetim Projesinin periyodik toplantılarına görevli bürokratlar, teknik elemanlar, onaylı bilim adamları katılımlarını aksatmıyorlardı. Ancak halk temsilcilerinin (muhtarlar, site yöneticileri, mahalle afet gönüllüleri) katılımı planlandığı oranda gerçekleştirilemiyordu. Toplantılara katıldığım süre içinde bu durum karşısında ‘halk gelmiyorsa biz temel bilgileri halkın ayağına götürelim’ fikrini ortaya attım ve DEPREM KÜTÜPHANESİ başlıklı kaynak niteliğindeki çalışmayı bu düşünceyle hazırladım. Amacım deprem ve depremle yaşamayı öğrenme konularında her türlü temel bilgiyi ve akla gelen her sorunun yanıtını içeren çalışma niteliğinde, olabildiğince kolay anlaşılır bir eser hazırlamaktı.
Hazırlanan 400 sayfanın üzerindeki kapsamlı çalışma başlangıçta CD’lere kaydedilmiş; daha sonra gözden geçirilerek Research Gate uluslararası dijital ortamında, 10 bölüm halinde Türkçe olarak yayımlanmıştır. Halen bu ortamda bulunmaktadır ve ticari amaçla kullanmamak şartıyla, isteyen herkes tarafından ücretsiz kopyalanabilecektir. Değerli vatandaşlarımıza bu olanaktan yararlanmalarını özellikle öneriyorum.