İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Atilla Erdem, Bursa’da kaçak yapılaşma ile mücadelenin yeterli olmadığını belirtti.
Doğru söze ne denir!
Nerede yaptı bu açıklamayı?
“Kaçak Yapılaşma ve Kentsel Dönüşüm” konusunun ele alındığı basın toplantısında.
Her zaman olduğu gibi önemli açıklamalar yaptı Başkan Erdem…
“Plansız ve denetimsiz yapılaşma deprem riski gibi doğal afetlerle birleştiğinde, yalnızca bireyler için değil toplumun tamamı için büyük tehlike haline gelmektedir. Kentsel dönüşüm kavramı, sadece eski yapıların yıkılıp yerine yenilerinin yapılmasından ibaret değildir. Kentsel dönüşüm; sosyal, ekonomik ve çevresel faktörleri bir bütün olarak ele almayı gerektirir. Bu süreçte rant odaklı yaklaşımların ve plansız uygulamaların önüne geçmek de büyük bir sorumluluk olarak karşımızda durmaktadır. Kaçak yapı bizim tanımımızla mühendislik hizmeti almamış güvensiz alanlar ve içinde yaşayan her bir vatandaşımız için adeta birer tabut demektir. Çok uzun yıllardır siyasi kaygılarla kaçak yapılaşmaya göz yumulmuş, dönem dönem de çıkartılan imar aflarıyla vatandaş adeta kaçak yapı yapmaya teşvik edilmiştir. Bu noktada bataklıktaki sinekler ile değil bataklığın kendisini kurutmak ile ilgili kafa yormamız gerektiği açıktır. Yalova, Bilecik ve sanayi şehri Kocaeli deprem sonrası kaçak yapılaşmayı neredeyse sıfırlamışken biz neden hala 2025 yılında kaçak yapıyı konuşuyoruz.”
Ve büyük oyunların, yanlışların, üç maymunu oynanan kaçak sanayileşmeye geldi sıra…
İyi okuyun dostlar…
“Kıymetli tarım arazilerimiz üzerinde kâr amacıyla kurulmuş olan sanayi yapılarının önce depo diye başlayarak sonra fabrikalara dönüşen süreçleri tüm Bursa’nın gözü önünde yaşanmaktadır. Ayrıca mevcut OSB bölgelerinde sundurma adı altında ruhsatlı sanayi binalarına eklenti olarak, mühendislik hizmeti almadan yapılarak üretime alınan sanayi yapıları da en yaygın kaçak yapı çeşitlerinden biri olarak karşımıza çıkması düşündürücü değil midir? Bursa huzurlu, yaşanabilir, dirençli ve ruhunu geri kazanmış olarak acilen dönüşmesi gerek. Bursa’mız için riskli yapı stoğumuzun yaklaşık yüzde 65 seviyelerinde olduğu öngörülmektedir.”
Ne yazık ki…
İşte biz böyle bir ülke de yaşıyoruz.
Ne acı ki…
Yıllardır kimse gerekeni yapmadı, yapamadı.
Yaslanın koltuğunuza ve başlayın düşünmeye…
Yanınızdakileri, yolda yürürken baktıklarınızı, Bursa- Balıkesir yolu üzerinde kurulanları, mermer- kum- taş ocaklarını gözlerinizin önüne getirerek bir daha okuyun başkanın açıklamalarını.
Gerçekler acıdır.
Ancak doğrudur.
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Atilla Erdem’in sözlerinin tümünün altına imzamı atarım.