SON DAKİKA
Hava Durumu

Takdir ve tekdir

Yazının Giriş Tarihi: 16.10.2024 10:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.10.2024 10:14

Takdir; ölçüp biçme, değer verme, ağırlığını belirleme, sahip olunması gereken değerde görülme, belli bir nizam ve intizama uygun hareket etme, yaratanın koyduğu ölçülere uygun davranma. Bütün bu anlamlar "kadere” fiil kökünden türetilmiştir. Fiilin kök hali olan "Kaddere" mazi fiilinden türetilmiş mastarı "takdir" dır.

Her insan ortaya koyduğu eylemin türüne göre ya takdir edilir ya da tekdir edilir. Öyle ise eylemlerimizle toplum tarafından takdir edilmek isteriz. Zira bireyi motive eden unsur takdir edilmek hissidir. Ortaya konulan fiiller eğer, toplumun geleceğine ışık tutma, yararına katkıda bulunmaya dönük ise, o fiillerin sahipleri takdir edilmelidir ki; gelecek neslin numune imtisali olsun.

Toplumları geleceğe güvenle taşıyacak olan en vazgeçilmez konu, sağlam karakterli, bilgiye tutku ile iltisak etme bilincini taşıyan nesiller yetiştirmekle olası ise; takdir etmek bu işin can suyudur.

Takdir, altı harften oluşan bir kelime ama etki gücü o kadar büyüktür ki, toplumların kaderlerini değiştirecek gücü içinde taşır.

Tekdir ise, yapılan yanlış fiilleri tecziye etme ameliyesidir.

Bütün mesele bu iki kelimeden uygun olanı kullanılması gereken ölçüde kullanabilmektir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Yükleniyor..
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.