Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali, 14’üncü kez kapılarını açtı

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD) iş birliğiyle düzenlenen ‘Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali', 14’üncü kez kapılarını açtı. Başkan Mustafa Bozbey, “Bursa gibi kadim bir kentin hikâyesini anlatmanın bir yolu da fotoğraf sanatıdır. Haydi, Bursa’nın itirazını dinleyelim, hikâyelerini keşfedelim” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 21.12.2024 19:01
Haber Güncellenme Tarihi: 21.12.2024 19:01
https://www.bursainternetgazetesi.com

Türkiye’nin en büyük fotoğraf festivali olma başarısı gösteren ‘Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali', yurt içinden ve yurt dışından önemli fotoğraf sanatçılarını ve fotoğrafa gönül verenleri Bursa’da bir araya getirdi. Bu yıl ‘Şehrin İtirazı’ temasıyla hazırlanan festival, 14’üncü kez sanatseverler için kapılarını açtı. Küratörlüğünü Fotoğrafçı, Akademisyen ve Eleştirmen Laleper Aytek’in üstlendiği festival, 20 Aralık-20 Ocak tarihleri arasında 10 farklı mekânda 33 solo sergi ve grup sergisiyle fotoğraf sanatının farklı bakış açılarını fotoğraf tutkunlarıyla buluşturacak.

Eserler, festival boyunca Tayyare Kültür Merkezi, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi, UNESCO Meydanı, Nilüfer Pancar Deposu, Bursa Devlet Güzel Sanatlar Galerisi, Bursa Kent Müzesi, Zindan Kapı, BAOB Sergi Salonu gibi şehrin önemli merkezlerinde sergilenecek. Ayrıca söyleşiler, atölye çalışmaları, portfolyo değerlendirmeleri gibi etkinlikler de festivalde yer alacak. Tayyare Kültür Merkezi’nde yapılan açılış törenine Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve eşi Seden Bozbey’in yanı sıra Bursa Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy, Bursa Kent Konseyi Genel Sekreteri Elvan Atay Özkan, BUFSAD Başkanı Tarık Akkurt, belediye yöneticileri, fotoğraf sanatçıları ve fotoğraf tutkunları katıldı. Açılış töreni öncesinde fotoğraf sanatçıları Dina Oganova, Emin Özmen, Alper Gülersönmez, Furkan Karapınar ve Selçuk Dalgıç’ın sergileriyle ‘Açık Çağrı Grup Sergisi’ izlenime açıldı.

“Şehirlerin ruhu, fotoğraflarla hissedilir” Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa’da her 15 günde bir sanat dallarından birisinin olmasını hayal ettiğini söyledi. Bursa’nın kültürel mekanlarında farklı sanat dallarının yaşatılması için iş birliğine hazır olduklarını belirten Başkan Bozbey, sanatı ve sanatçıyı destekleyen anlayışa sahip olduklarını ifade etti. Fotofest’in gelenekselleşen, ulusal ve uluslararası fotoğraf camiasında yakından tanınan bir festival olduğunu dile getiren Başkan Bozbey, “Festivalin başlangıcından bugüne kadar desteği ve katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Şehirlerin ruhu, fotoğraflarla hissedilir. Bursa gibi kadim bir kentin hikâyesini anlatmanın bir yolu da fotoğraf sanatıdır. Bu yılın teması da tam olarak bu hissiyatı yansıtıyor. Şehrin itirazı. Bu yılki festivalimizde, kentimizi bir yandan modernleştirirken diğer yandan korunması gereken kentimizin tüm değerlerini sanatın evrensel diliyle anlatıyoruz” diye konuştu.

“10 farklı mekanda 33 solo sergi” Her fotoğrafın, bir düşüncenin, bir duygunun veya bir hikâyenin aynası olduğunu anlatan Başkan Bozbey, festivalin tematik yapısının da bu çok yönlülüğü yansıtarak, Bursa’nın kendi hikâyesini fotoğraflarla anlatmasına olanak tanıdığını söyledi. Festivalin 20 Ocak’a kadar devam edeceğini hatırlatan Başkan Bozbey, “10 farklı mekânda 33 solo sergi ve grup sergisiyle fotoğraf sanatının farklı bakış açılarını sizlerle buluşturacağız. Aynı zamanda ulusal ve uluslararası alandan 19 solo sergiyi izleyiciyle buluşturacak olmanın gururunu yaşıyoruz. Festivalde yer alacak atölyeler, söyleşiler ve panellerle sadece görsel bir şölen değil, aynı zamanda bir düşünce ve duygu yolculuğu sunacağız” dedi.

“Haydi, Bursa’nın itirazını dinleyelim” Bu yıl bir ilki de gerçekleştirerek genç fotoğrafçılara özel bir bölüm ayırdıklarını anlatan Başkan Bozbey, genç sanatçıların festivalin ruhunu daha da zenginleştirdiğini belirtti. Bu yılki festivalde kadın fotoğrafçıların oranının yüzde 61 gibi çok önemli bir seviyede olduğunu açıklayan Başkan Bozbey, “Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak kentimizi sanatın merkezi haline getirme yolundaki çabamızda FotoFest’in çok özel bir yeri var. Sanata yapılan her yatırım, insanlığa yapılan bir yatırımdır. Bu anlayışla hareket ederek, hem kentimizin hem de halkımızın sanatla daha yakından buluşması için çalışıyoruz. Festivalimizin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Haydi, Bursa’nın itirazını dinleyelim, hikayelerini keşfedelim. Her fotoğraf karesinde yeni bir dünyaya adım atalım. Festivalimizin ilham dolu atmosferinde sanatın ve fotoğrafın gücünü hep birlikte hissedelim” diye konuştu.

Festivalin Küratörü Laleper Aytek, 5 ay gibi kısa sürede yoğun çalışarak festivali ortaya çıkarmaya çalıştıklarını belirtti. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle iyi adımlar attıklarını ifade eden Aytek, ucu açık, farklı sözleri ve yaklaşımları buluşturan, sorgulayan bir festivali hayata geçirdiklerini anlattı. Açık çağrı sergisine 350 başvuru olduğunu hatırlatan Aytek, “Şu anda 100 fotoğrafçının 300 eseri sergileniyor. Festival, 3 ana eksen üzerinden kurgulandı. Bir tanesi sürdürülebilirlik. FotoFest, Türkiye’nin alametifarikalarından biri haline gelmiş, ulusal ve uluslararası fotoğraf camiasının çok iyi bildiği ve takip ettiği bir festivaldir. İkincisi yaygınlık. Bir ay boyunca 10 farklı sergi mekanında toplam 33 solo, 1 tane açık çağrılı grup sergimiz var. Üçüncüsü, görünürlük. Gençlere saygı bölümünde gençleri görünür kılmak istedik. Umarım festival, açık denizlere, bulanık sulara, adı konulamayan duygulara, kişisel itirazlara yolculuğun kapısını aralar” dedi.

Bursa Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy, festivalin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti. Anadolu’nun en güzel şehri Bursa’yı fotoğrafçıların kadrajlarına yerleştirdiği, söyleşilerinde dile getireceği anların paylaşılacağı festivalin heyecanını yaşadıklarını dile getiren Aksoy, ‘Şehrin itirazı’ temasıyla düzenlenen festival kapsamında fotoğraf sanatının kentin her köşesinde hissedileceğini söyledi. BUFSAD Başkanı Tarık Akkurt, fotoğraf festivalinin sadece bir sanat etkinliği olmadığını, farklı bakış açılarını bir araya getiren ve hikayeleri ölümsüzleştiren bir platform olduğunu ifade etti. Fotoğrafın güçlü bir bir duygusu olduğunu söyleyen Akkurt, “Bu festival farklı kültürden, coğrafyalardan ve yaşam tarzlarından gelen fotoğrafçıların eserlerini bizlerle buluşturuyor. Sanatın insanları birleştirme ve ortak bir dil oluşturma gücüne tanık olacağız. Festivalin gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Fotoğraf Festivali’nin Bursa’da başlatılmasında büyük emekleri olan eski Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, Bursa’nın FotoFest dışında 10-15 yılı aşan bir etkinliği olmadığını söyledi. Bu yüzden sürdürülebilirliğe önem verdiğini anlatan İrgil, sürece sahip çıkan Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne, Bursa Kent Konseyi’ne ve Bufsad’a teşekkür etti. Bugüne kadar yapılan en iyi baskılar olduğunu da belirten İrgil, bir kentin öyküsü olan festivallerin önemine değindi.

Eserleriyle festivalin temasına ilham kaynağı olan Feride Çiçekoğlu, festivalin hazırlanmasında ve düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. ‘Şehrin İtirazı’nın sakin bir kitap olarak uykuya yatmışken festival sayesinde yeniden doğduğunu belirten Çiçekoğlu, etkinliğin kendisinin şehrin itirazının en güzel ifadesi olduğunu dile getirdi. Konuşmaların ardından Başkan Mustafa Bozbey tarafından konuşmacılara günün anısına hediye takdim edildi.